В крайна сметка всеки от нас най-точно познава себе си и

...
В крайна сметка всеки от нас най-точно познава себе си и
Коментари Харесай

Защо да пазаруваме в магазини за дрехи втора употреба

В крайна сметка всеки от нас най-точно познава себе си и евентуално е наясно къде има по-сериозен късмет да открие заветната дреха или аксесоар, само че моят съвет е да не подминавате с съмнение и съмнение даже и най-невзрачния и забутан магазин за облекла втора ръка, защото чарът при този вид извършване на покупки се крие във обстоятелството, че в никакъв случай не знаеш къде, по кое време и на каква стойност ще откриеш несравним фешън шедьовър.

Въпреки че понятието " second hand " (от англ. " втора употреба " ) звучи някак снизходително като определение за магазините, които оферират облекла втора ръка – дръзвам да настоявам, че за моя над 10-годишен опит в извършването на покупки и откриването на такива места – съм се сдобил с безчет невероятни попадения на още по-невероятно ниски цени.

А най-хубавото на днешния шопинг пейзаж по света и у нас е, че предлага артикули и ценово многообразие за всеки джоб и естетически усет.

Отдавна магазините за втора ръка (или както на всекидневен език ги назоваваме " секънд хендове " ) са желани и посещавани от българина освен поради ниския ценови клас на стоките, а и тъй като много от облеклата са непокътнати и освен това с марков генезис.

Лично мен тръпката от " гмуркането " в този океан от облекла и улавянето на някоя фешън находка не помня в миналото да са ме напускали и като че ли имам чувството, че това възприятие стартира да ме превзема все по-силно с годините.

По отношение на другите типове магазини за облекла втора ръка ще стартира историята си от по-големите и евтини към по-малките и скъпи такива.

У нас към този момент са позиционирани цели вериги от големи магазини, които са пръснати в десетки градове. Интересното при тях е, че зареждането с напълно нова стока става веднъж седмично, като разумно в този ден облеклата са и най-скъпи (около 30 лева за килограм), а всеки идващ делник - цените за кг облекла се намаляват, само че пък надлежно и изборът малко по малко обеднява.

Другото улеснение на по-големите магазини за втора ръка е разделянето на пространствата на браншове (най-често A и B), като в първия стоките са с по-високо качество и надлежно цена. Освен облекла – множеството сходни магазини оферират детски играчки, обилие от аксесоари, спално долни дрехи и обувки, а също по този начин някои вериги дават на своите клиенти и специфични карти, осигуряващи им отстъпка при всяко извършване на покупки.

Логично по-големите магазини ще ви лишават и повече време в търсене на подобаващата дреха поради богатия подбор, само че непрекъснатите понижения и промоции (от вида " плащаш едно, получаваш второто гратис " ) са много притегателни тактики за привличане на нови купувачи.

Реших да попитам няколко души за какво пазарят в сходни магазини и се оказа, че множеството от тях не загатнаха само евтината цена като съществена причина да го вършат, а споделиха, че единствено там намират по-интересни модели и кройки, отговарящи обаче и на съответното качество.

" Понякога си потеглям с торба, цялостна със страхотни попадения, различен път оставам с празни ръце. То е като лотария – един път печелиш джакпота, само че по-късно може и да не улучиш нищо уместно за своя дрешник. Вкъщи цялото ми семейство обича да пазари по този метод ", споделя 35-годишната Ваня Петрова, която има 15-годишен тренинг с извършването на покупки от сходни магазини.

Разбира се, намират се и спорни отзиви за секънд хендовете. Ето да вземем за пример моята 32-годишна сестра Весела постоянно е коментирала пред мен, че не може да си показа да облече дреха (колкото преференциална, забавна като дизайн и маркова да е тя), щом е била носена от някой различен, а с изключение на това  " от миризмата на обработените с химикали дрехи напряко ми се повдига ", бяха част от нейните причини за какво не посещава въпросните магазини.

Както обаче на всички места в живота - и при магазините за облекла втора ръка има класови разделения. Досега споменахме най-масовите и преференциални като ценови предложения места, само че има и едни дребни, кокетни пространства, в които подборът от облекла втора ръка е много по-скромен, само че за сметка на това рядко се прави компромис с качеството и ексцентричния дизайн при подбора на облеклата.

Тук няма да загубите часове в " ровене " всред купища облекла, само че и цената на ловко събраните дрехи и аксесоари е в пъти по-висока от гореспоменатите видове магазини (например една пола или чифт дънки напълно умерено могат да доближат 50-60 лева, а саката и якетата постоянно надвишават 100 лева.).

Основното концентриране на сходни магазинчета в столицата ни е в региона на Малките пет кьошета, тъй че в случай че не разполагате с ненужно време за извършване на покупки, държите на безусловно непокътнатите и дизайнерски аутфит композиции, а по-завишената им цена не ви тормози – то без подозрение това са точните места за обогатяване на вашия дрешник.

" Държа да открия стегнат асортимент от дрехи, тъй като се изгубвам измежду хилядите облекла в по-големите магазини за втора ръка, а по този начин в даден миг се омръзвам вместо да трансформира извършването на покупки в занимателен развой. Затова дребните секънд хендове ме притеглят, там се усещам като вкъщи си, а и постоянно има изкушаващи гледки. Такава бе и последното сако, с което се снабдих, чийто топъл млечнозелен цвят и винтидж кройка с италианското качество на " Max Mara " трансфораха моя шопинг тур в ползотворно начинание ", споделя Вера Тонева (27 г.), която засякохме на излизане от сходен магазин за облекла втора ръка.

В България стават все по-популярни и по този начин наречените " шукар бутици ", които се провеждат на разнообразни местоположения (най-често разбирам за тях от " Фейсбук " ), като тяхната цел е разнообразни хора да донесат всевъзможни свои движимости (от книги и облекла до какви ли не аксесоари и предмети за бита), които се търгуват на сменен принцип. Няма да не помни по какъв начин един път съумях да заменя чифт кубинки за дребна гравирана масичка от орехово дърво.

По щастливо стичане на събитията неотдавна бях в Ню Йорк, с цел да участвам на представянето на новата сбирка на френската фешън къща " Maison Martin Margiela " в съдействие с " H&M ".

След като се поразходих по изпълнените с нюанс и живот манхатънски авенюта, забелязах, че хората с лекост съчетават нови и първокласни дрехи със секънд хенд облекла във визията си, с цел да робуват единствено и само на личното си фешън светоусещане.

Както в множеството градове по света с отношение към модата, по този начин и в Голямата ябълка – непрекъснато се натъкваш на винтидж магазини, предлагащи фантастични модели облекла и аксесоари на международни фешън къщи, които са били включени в техни сбирки отпреди няколко десетилетия.

Естествено, селекциите тук са за същински и платежоспособни ценители, а по тази причина красноречиво приказват и баснословните суми, на които те се оферират. Но белким можем да съпоставим с нещо друго възприятието да притежаваш тренчкот на " Christian Dior ", носен от самата Бриджит Бардо (през 1968 г.), или да се сдобиеш с чанта на " Hèrmes ", която е била част от персоналния дрешник на Жаклин Кенеди (в далечната 1960 г.).

Edna.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР